Tuesday 11 December 2018

Uvod u PHP programski jezik

PHP (skraćenica od PHP Hypertext Processor ) je open-source server-side programski jezik. Open source znači da u razvoju PHP-a može učestvovati svaki pojedinac i da je njegova izvorni kod dostupan svima za preuzimanje, a server side znači da se kod programa (aplikacije)  izvršava na serveru, za razliku recimo od HTML-a i JavaScript-a gdje se kod izvršava unutar browsera korisnika.
Kako PHP funkcioniše

PHP se najčešće se koristi za dinamičko generiranje HTML stranica koje se prikazuju u korisničkom browseru. Jednostavno rečeno, server "obradi" PHP kod i browseru korisnika šalje HTML kod koji ga opet krajnjem korisniku prikaže u obliku dinamičke web stranice. 

PHP je vremenom postao jedan od najpopularnijih programskih jezika. Relativno je jednostavan za razumijevanje i učenje a pruža širok spektar mogućnosti za  razvoj web stranica i aplikacija. Uvezivanjem sa nekom od baza podataka (MySQL, PostgreSQL, ORACLE...) njegove mogućnosti sežu onoliko koliko i  sposobnost i kreativnost programera.

Danas neke od najvećih platformi se oslanjaju potpuno (neke djelimično) na PHP programski jezik (Google, Facebook, Yahoo, Wikipedia, WordPress..). 
Pretpostavlja se da preko 30% popularnih online aplikacija i platformi koristi PHP, dok preko 70 web stranica koristi upravo PHP za prikazivanje dinamičkog sadržaja krajnjim korisnicima.

Napomena: U literaturi se često PHP spominje kao skriptni jezik. Iako su mišljenja podijeljenja oko toga da li PHP priprada grupi skriptnih jezika (zajedno sa JavaScriptom, HTML-om) ili grupi programskih jezika (gdje je i Perl, Python, Java i dr.) . Svojim svakodnevnim razvojem, mogućnostima po mom skromnom mišljenju PHP je davno prešao u programske jezike, i mislim da mu treba dati mjesto koje zaslužuje.

Zvanični logo

Categories:

0 comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.