Tuesday 11 December 2018

Sintaksa PHP programskog jezika


Sintaksa PHP-a ima dosta sličnosti sa sintaksom drugih programskih jezika (Phyton, Perl, C..) ali i sa nekim skriptnim jezicima (JavaScript). Ono što je značajka PHP-a jeste da razdvaja server  side kod od statičkog HTML-a.  Programski kod PHP-a piše se između tagova <? i ?> ili <?php i ?>

Primjer:

<?php
echo
"Pozdrav!";
?>

Prilikom obrade koda, server tagove <?  ?> prepoznaje kao PHP tagove i posebno ih obrađuje prije samog HTML koda i rezultat interpretira zajedno sa statičkim dijeloom HTML-a te ih prikazuje klijentu. Ovo ne znači da prilikom pisanja aplikacije ili izrade web stranice ne možemo "miješati" PHP i HTML, baš naprotiv ova mogućnost kombinovanja  PHP-a i HTML-a i omogućava nam  jednostavniji rad prilikom povezivanja templejta sa samim PHP kodom o čemu ćemo pisati u nekom od narednih tekstova. Primjer, kako izgleda kada koristimo HTML i PHP:

<html>
<head>
<title>PHP i HTML</title>
</head>
<body>
Ovo je <u>HTML</u> <br>
<?php
echo "<hr>Ovo je <i>PHP</i>";
?>
</body>
</html>

Kao što se vidi iz navedenog primjera u PHP kod dodali smo i dio HTML-a (tagovi <hr>, i <i></i> koji se koriste za jednostavno formatiranje teksta).

Rezultat navedenog koda je:


Ovo je HTML

Ovo je PHP 

U narednom tekstu objasnit ćemo šta je potrebno da bi ste pisali PHP kod tj. koji program olakšava pisanje PHP koda (u osnovi PHP kod možete pisati čak i u Notepadu ako ste dovoljno iskusan programer), kao i kako podesiti PHP server na vašem računaru.
Categories:

0 comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.